Главная » 2016 » Січень » 29 » Історія лабораторії
12:36
Історія лабораторії

Лабораторія фармакології протимікробних засобів (раніше - відділ патофізіології, відділ фармакології протимікробних засобів) починає свою історію з 1953 р. Першим завідуючим  лабораторії  був член–кор. АН України  Олег Олександрович Богомолець.  З 1980 року  керівником відділу був проф. Ю.М. Максимов, а з 2009 року  відділ очолює доктор медичних наук  Н.О.Вринчану. У 2017 році відділ стає лабораторією у складі відділу фармакології ДУ "ІФТ" НАМН України. 

 

 

Богомолець Олег Олександрович

Максимов Юрій Миколайович

 

Вринчану Ніна Олексіївна

На початку свого існування  основним напрямом наукової діяльності був пошук засобів та методів патогенетичної терапії отруєнь високотоксичними хімічними речовинами.  У відділі проводились дослідження механізму дії фосфорорганічних, алкілуючих, миш'як- та ціанвмісних сполук. Було встановлено ефективність сумісного використання антидотів з плазмозамінниками (поліглюкін, препарати амінокислот, сольові розчини) та антикоагулянтами, фібринолітиками. За розробку схем використання плазмозамінників при гострих отруєннях та впровадження їх в практику співробітники відділу отримали Премію  НАН України ім. О.О. Богомольця.

Окрім цього, у відділі  проводились дослідження щодо встановлення ролі імунної системи в механізмі дії лікарських засобів та пошук сполук синтетичного походження з антивірусною дією. 

Співробітники відділу є співавторами  препаратів, розроблених в Інституті фармакології та токсикології, а саме, антирицинового імуноглобуліну, ресинтезованого унітіолу, амізону, корвалдину, седакору та ін. Зокрема, у відділі проводились доклінічні дослідження препарату "Амізон", встановлена його інтерфероногенна активність.

Тематика відділу включала дослідження пірогенної активності та аномальної токсичності лікарських засобів, а також  встановлення детоксикуючих властивостей у речовин та препаратів. З ім'ям Ю.М. Максимова пов'язана заборона МОЗ України використання в клінічній практиці плазмозамінника гемодезу як такого, що виявляє негативний вплив на організм людини, в першу чергу - на систему імунітету.

Встановлено перспективність пошуку речовин з антивірусною дією серед похідних норборнану, виділено сполуку N –вінілпіролідон-акрилова кислота, модифікована дейтифорином, яка в експерименті виявляє виразну активність щодо вірусів імунодефіциту людини, герпесу та грипу.

Починаючи з 2000 р. наукова робота відділу пов'язана з пошуком нових ефективних засобів антимікробного спрямування. Дослідженнями колективу відділу вперше встановлена перспективність такого пошуку серед сполук каркасної будови (похідних аміноадамантану та аміноспиртів). Значна увага приділяється вивченню сполук, які можуть бути інгібіторами утворення мікробних біоплівок.

Розроблена та передана для впровадження на Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод мазь "Адамікрин" з виразними антифунгальними та антибактеріальними властивостями для застосування у пацієнтів з гнійними ранами.

За період існування відділу співробітниками опубліковано близько 500 наукових робіт, у тому числі монографії, методичні рекомендації, довідники; отримано більше 20  авторських свідоцтв, більше 30 патентів на винахід, захищено 4 докторських  та 16 кандидатських дисертацій. В теперішній час у відділі виконуються 2 кандидатські дисертації.

За значні  наукові досягнення  співробітники відділу фармакології протимікробних засобів неодноразово нагороджувались грамотами  Кабінету міністрів, Київської міської Ради, грамотами та дипломами АМН України.

Просмотров: 388 | Добавил: tease | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar